Haber

Afet İmar Fonu kurulmasına ilişkin teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi.

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla Afet İmar Fonu Kurulmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Teklife göre, doğal afetler nedeniyle genel yaşamı etkileyen afet bölgesi ilan edilen alanlarda; İmar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynakların temini, yönetimi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması amacıyla Afet İmar Fonu kurulacaktır.

Fonun Yönetim Kurulu’na Hazine ve Maliye Bakanı başkanlık eder; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Strateji ve Bütçe Liderinden oluşacak.

Fondan devredilecek projeler, devredilecek kaynak bedeli ve harcama programları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Fonun kuruluş ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar, fon tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Fonun Kaynakları; yurtiçi ve yurtdışı nakdi bağış, yardım, hibe ve krediler; bu amaçla bütçeye konulacak ödenek; Fon tarafından kurum ve kuruluşların mevzuatındaki tüm kısıtlamalardan muaf olarak, yerli ve yabancı sermaye ve para piyasalarından sağlanan finansman ve kaynaklardan oluşacaktır.

Kanunun amacına uygun olarak Yönetim Kurulunca karara bağlanan projeler için, harcama programı kapsamında ödenmek üzere Yönetim Kurulunun onayı ile ilgili kurum ve kuruluşlara Fondan kaynak aktarılır ve bağlı olarak gerçekleşmeler üzerine. Bu durumda aktarılan tutarlar, genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerine kaydedilir.

Fon bağımsız denetim standartlarına göre denetlenecektir. Fon kaynaklarına ve transferlere ilişkin finansal veriler en geç üçer aylık dönemlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu çerçevede, kaynakların aktarıldığı idareler gerekli tüm bilgi ve belgeleri vermekle yükümlü olacaklardır.

Fon, kurumlar vergisinden muaf olacaktır. Fonun görevleriyle ilgili faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerle iktisadi işletme oluşmuş sayılmaz.

Fonun faaliyetleri nedeniyle düzenlenen işlemler ve belgeler damga vergisi ve harçlara tabidir; veraset ve intikal vergisinden kendisine yapılan bağış ve yardımlar; Fonun faaliyetlerine ilişkin işlemler banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir; kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisinden muaf tutulacaktır.

Fona yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmek kaydıyla beyan edilen gelir veya kurumlar karından indirilebilir.

Bakan, afet bölgesi ilan edilen ve doğal afetler nedeniyle genel hayatı etkileyen bölgelerdeki imar, altyapı ve üstyapı işlerine Türkiye Cumhuriyeti adına sağlanan dış finansmanı Yeniden Afet İmar Fonu’na tahsis etmeye yetkili olacak. .

Bakan ayrıca, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri dışında münhasıran bu Kanun kapsamındaki kurum ve kuruluşlara kullandırılacak dış finansmanı, herhangi bir dış finansmanın kesin amacı doğrultusunda tahsis etmeye yetkilidir. finansman kaynağı, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilir. Bakanlık bütçesine bu kapsamda tahsis edilen ödenekler karşılığında ödenek eklemeye Bakan yetkili olacak.

Öte yandan teklifin ilk imzacısı AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, milletvekillerinin “Türkiye Tek Yürek” kampanyasında toplanan paraların Türkiye Tek Yürek’e aktarılıp aktarılmayacağı sorusuna bu paranın fona aktarılmayacağını söyledi. teklifin unsurlarının müzakeresi sırasında fon.

haberpervari.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu