IMF Başkanı Georgieva: Faiz Oranları 2024 ve Belki 2025’e Kadar Yüksek Kalabilir
Uluslararası Para Fonu (IMF) Lideri Kristalina Georgieva, çekirdek enflasyondaki düşüşün hâlâ geride kaldığını, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasına hazırlıklı olmamız gerektiğini, bunun 2024’e, belki de 2025’e kadar sürebileceğini ifade etti.
Georgieva, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, küresel ekonominin bu yıl şaşırtıcı derecede dirençli olduğunu ancak art arda gelen salgın hastalıklar ve savaş şoklarından toparlanma sürecinin yavaş ve sistemsiz olmaya devam ettiğini belirtti.
Hem 2023 hem de 2024 için küresel ekonomik büyüme varsayımlarının yüzde 3 olduğunu belirten Georgieva, orta vadeli büyüme beklentilerinin biraz zayıf olduğuna dikkat çekti.
Georgieva, küresel ekonomik büyümenin geçen yılki toplantılarda yaptıkları varsayımlara göre bir miktar daha yumuşak seyrettiğini ancak son 30 yıldaki yüzde 3,8 büyüme oranının altında kaldığını kaydetti.
ABD’nin Kovid-19 öncesi seyrine tam olarak ulaşan tek büyük ekonomi olduğunu vurgulayan Georgieva, aksine gelişmekte olan piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerin pandemi öncesi büyümelerinin yüzde 4 ila 8’in altında kaldığını belirtti.
“Merkez bankaları temkinli olmaya devam etmeli”
Enflasyon cephesinde güzel haberlerin olduğuna işaret eden Georgieva, “Enflasyon yavaşlıyor. Geçen yıl yüzde 9’un üzerinde olan manşet enflasyonun 2024’te yüzde 4,8’e düşmesini bekliyoruz. Çekirdek enflasyon hâlâ geride kalıyor ve Sonuç olarak maalesef faiz oranları “Faizlerin daha uzun süre yüksek kalmasına hazırlıklı olmamız gerekiyor. Muhtemelen 2024’e ve belki 2025’e kadar.” değerlendirmesini yaptı.
Enflasyonun hâlâ hedefin gerisinde kaldığı yerlerde merkez bankalarının temkinli davranmaya devam etmeleri ve geleceğe yönelik niyetlerini verilere dayalı olarak aktarmaları gerektiğini vurgulayan Georgieva, neredeyse her yerde mali otoriteler için zor bir dönem olacağını ifade etti.
Georgieva, ABD’de üçüncü çeyrekte büyümenin beklentileri aştığını, ivme biraz yavaşlasa da enflasyonun düşmeye devam ettiğini ve işgücü piyasalarının hâlâ çok güçlü olduğunu belirterek, geçen hafta Çin’e yönelik büyüme varsayımlarını da artırdıklarını hatırlattı.
IMF Lideri Georgieva, dünya ekonomisinin iki büyük “motoru” olan ABD ve Çin için uygun olanın, dünyanın geri kalanı için de yeterli olduğunu kaydetti.
“İsrail-Filistin çatışmasının merkezindeki ülkeler için yıkıcı”
İsrail-Filistin çatışmasına da değinen Georgieva, bunun çatışmanın merkezindeki ülkeler için ekonomik açıdan “yıkıcı” olduğunu söyledi.
Georgieva, durumun komşu ülkeler Lübnan, Ürdün ve Mısır için de oldukça riskli olduğuna dikkat çekerek, elektrik fiyatlarındaki ilk artışın dünya ekonomisine etkisi açısından gerilediğini ancak çatışmanın uzun sürmesi halinde uyarıda bulundu. risk ve bunun jeopolitik ayrışma üzerindeki olumsuz etkileri daha yüksek olacaktır.
“İklim değişikliği geleceğe dair belirsizlikleri artırıyor”
İklim değişikliğinin geleceğe ilişkin belirsizlikleri de artırdığına dikkat çeken Georgieva, politika hatalarına çok az yer bırakan daha sağlam makroekonomik temellere ihtiyaç olduğunu belirtti.
Georgieva, yavaş büyüme iddialarının çoğunlukla devam eden düşük verimlilikten kaynaklandığını, bunu değiştirmek için iş gücü verimliliğini artıracak, yapay zeka başta olmak üzere yeni teknolojilerin fırsatlarının güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak ve aynı zamanda riskleri yönetecek yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Öyle olduğunu vurguladı.
Georgieva, yapay zekanın işgücü verimliliğini yıllık yüzde 2 ila 3 oranında artırabileceğini ancak aynı zamanda işgücü piyasasında da dönüşüm yaratacağını ve dikkate alınmazsa insanların işlerini kaybedip toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini kaydetti.